Borivoj Dovniković Bordo:

Istočno od raja

Knjiga „Istočno od raja“ Borivoja Dovnikovića Borde, istaknutog pripadnika Zagrebačke škole animiranog filma, karikaturista i grafičkog dizajnera, dobitnika brojnih  „domaćih“ i međunarodnih nagrada i priznanja, sadrži njegove političke karikature, „Riječ autora“ (napomene o nastanku tih karikatura i kontekstu u kojem ih je stvarao), uvodnik Borisa Rašete pod naslovom „Bordo  - to zvuči gordo“ i biografske podatke o autoru.
Karikature su podijeljene u dva dijela, prvi (manji broj) obuhvaća razdoblje do 1991. godine, a drugi (znatno opsežniji) razdoblje od 1991. do 2009. godine. Većina ih je  u koloru.
Svi su tekstovi (Riječ autora, uvodni tekst Borisa Rašete, napomene i objašnjenja uz karikature, biografija autora) prevedeni i na engleski jezik.
U uvodnom tekstu o „svjetskom majstoru karikature“ i „živućem klasiku crtanog filma“, koga „utjecajni stručnjaci svrstavaju među četrdeset najboljih majstora animacije svih vremena“, Boris Rašeta među ostalim istiće da su karikature Borivoja Dovnikovića Borde „češće gorko-ironične nego vedro humoristične“, da „fokusiraju na prokazivanje nasilne, lažljive i nepravedne strukture ovoga svijeta“ kojim „vladaju oholi i silni, bahati i prijetvorni, dok poniženima i uvrijeđenima ostaje samo utjeha u smijehu ili vjera u mogućnost boljeg društva“.
Bordo je „politički karikaturist u punom smislu riječi i iza njegovih crtarija slijedi razmišljanje koje vodi, ili može voditi, prema akciji. Kada njegov vojnik iz puške gađa posljednji list na stablu koji još nije otpao, onda to nije ništa drugo nego originalan poziv na čuđenje, štoviše, na iščuđavanje nad suludom destruktivnošću vrste kojoj pripadamo. Ali kada ismijava malograđanina koji lupa metlom u plafon, jer mu netko gore radi nesnosnu buku dok spava – a buka, vidimo, nastaje kada dvojica vojnika odvode nedužnog civila – onda Bordo u jednoj jedinoj slici, bez komentara, prikazuje nastanak totalitarizma, ali i poziva na otpor. Bordo tu nije tek karikaturist, nego i univerzalni buntovnik“.     

Knjiga ima 148 strana, format 24x17, tvrde korice, a likovno ju je obradio autor Borivoj Dovniković Bordo. Cijena knjige je 150 kuna..